Як готувати батат: смажимо, варимо і запікаємо солодку картоплю
1 min read

Як готувати батат: смажимо, варимо і запікаємо солодку картоплю

Страви з батату мають ніжну структуру та злегка солодкуватий смак.

Солодка картопля батат – це нечастий гість на українському столі, але дуже популярний в інших країнах.

Цей коренеплід за текстурою та способом приготування нагадує картопля, але має помаранчевий колір та злегка солодкуватий присмак. За смаком це щось середнє між картоплею та гарбузом. Батат відмінно поєднується з м’ясом, спеціями, зеленню, овочами. Також використовується у десертах.

Якщо ви ще не готували цей чудовий овоч – пропонуємо познайомитися з ним зараз, доки не закінчився сезон збору. Ось кілька аргументів на його користь: батат має доступну ціну (від 75 до 90 грн/кг), готується так само, як і картопля, і майже не шкодить фігурі.

Як запекти батат у духовці

Батат виходить неймовірно смачним у духовці. Його можна просто запекти цілком у шкірці (попередньо добре відмивши), або ж випікати з соусом, приправами, овочами, м’ясом, солодкими спеціями. Загалом рецепт запеченого батату обмежується лише фантазією.

Духовку потрібно розігріти до 200-220 градусів. Форму для запікання змастити оливковою або соняшниковою олією. Перемішати з маслом бульби батата або порізані шматочки. Посипати батат улюбленими спеціями або іншими овочами, випікати 15-20 хвилин.

Ідеальні спеції до овочів – куркума, мускатний горіх, хмелі-сунелі, мелений коріандр, часник. 

Подають запечений батат із гірчицею, сметаною чи улюбленим соусом. Також можна використовувати як гарнір до м’яса чи риби.

Як варити батат

Пюре із батату
Пюре із батату

Зазвичай батат варять для подальшого подрібнення пюре. У пюре з батату можна додати й інші варені овочі: моркву, цибулю, картоплю, цвітну капусту. Варити батат потрібно 15-20 хвилин після закипання у підсоленій воді. У пюре з батату, як і в картопляне, можна додати олію чи молоко. 

Батат також варять для приготування супів. Суп з батату виходить трохи солодкуватим. У супі цей коренеплід добре “дружить” з морквою, гарбузом, цибулею, квасолею.

Рецепт смаженого батату

Батат смажиться трохи швидше за картоплю – приблизно 15 хвилин. Розігрійте олію на сковороді, покладіть нарізаний батат і обсмажуйте. Не забудьте щедро поперчити солодку м’якоть, додати цибулю та часник або ж полити соусом.

Батат фрі

Батат фрі
Батат фрі

Шикарна закуска або гарнір для м’яса. Батат фрі м’якший за приготовлену таким же способом картоплю, а також трохи солодший. Готується він не у фритюрниці, а в духовці.

Для приготування наріжте батат однаковими скибочками. Залийте холодною водою і залиште на 10 хвилин – так овоч стане хрустким. Батат полийте оливковою олією (4 ст.л. на 500 г батату) і добре перемішайте. Посоліть і поперчіть. Викладіть на пергамент і випікайте 30 хвилин|мінути|, періодично заважаючи батат.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *