Що приготувати з гарбуза?
1 min read

Що приготувати з гарбуза?

Останній виттями світла на наших полях перед настанням сірої дощової осені. Гарбуз несе це блискуче сяйво кольору та користі крізь найтемніші дні на півночі півкулі, немовби обіцяючи: весна обов’язково прийде! Тим часом, коли сонце сховалося за хмарами, гарбуз світить яскравим помаранчевим відтінком на полицях магазинів та ринків. Страви з гарбуза не тільки зігрівають наше тіло, але також дарують відчуття затишку нашому серцю. А розгорнутий список вітамінів та мікроелементів, які містяться в ньому, не залишає сумнівів — гарбуз це справжній суперфуд.

Поживна цінність гарбуза

У 100 грамах сирого гарбуза міститься:

  • Калорійність: 26 ккал
  • Вуглеводи: 6,5 г
  • Білки: 1,4 г
  • Жири: 0,4 г
  • Клітковина: 1,8 г

Гарбуз також містить такі важливі вітаміни і мінерали:

  • Вітамін А: 136% від добової норми
  • Вітамін С: 10% від добової норми
  • Вітамін Е: 12% від добової норми
  • Вітамін В2: 10% від добової норми
  • Вітамін В6: 8% від добової норми
  • Бета-каротин: 16 мг
  • Калій: 320 мг
  • Магній: 22 мг
  • Цинк: 0,8 мг

Чому гарбуз корисний?

Просто зверніть увагу на обширний перелік вітамінів та мікроелементів, що входять до складу гарбуза. Він — справжня скарбниця корисностей. Ось топ-3 суперсил гарбуза, які сприяють нашому здоров’ю.

Вплив на імунітет

Завдяки великій кількості бета-каротину, який перетворюється в вітамін А, гарбуз може посилити вашу імунну систему. Дослідження свідчать, що вітамін А позитивно впливає на імунітет та допомагає боротися з інфекціями. Люди з дефіцитом вітаміну А можуть мати слабку імунну систему.

Наявність вітаміну C у гарбузі підвищує вироблення лейкоцитів (білих кров’яних тілець), що допомагає клітинам імунної системи працювати ефективніше та сприяє загоєнню ран. Гарбуз також містить вітамін E, залізо та фолієву кислоту, які підтримують імунітет.

Здоров’я зору

Гарбуз є джерелом бета-каротину, лютеїну та зеаксину. Бета-каротин перетворюється в вітамін A, який є важливим для зору. Дослідження показують, що високий рівень споживання бета-каротину зменшує ризик катаракти.

Лютеїн та зеаксин також пов’язані із зниженням ризику катаракти, а антиоксиданти у гарбузі можуть захищати клітини очей від пошкодження вільними радикалами.

Здоров’я серця

Гарбуз містить багато калію, вітаміну C та клітковини, корисних для серця. Дослідження показують, що люди з високим рівнем калію в організмі мають менший артеріальний тиск та знижений ризик інсульту.

Що приготувати з гарбуза?

Після вивчення всіх переваг гарбуза, ви могли б подумати про те, як включити його до свого раціону. Можна приготувати безліч страв з гарбуза, таких як пироги, інша випічка, салати, соуси та конфітюри. Запечений гарбуз чудово підходить як десерт у поєднанні з медом і горіхами. А гарбузовий суп-пюре можна приготувати у різних варіаціях, наприклад, з яблуками і кисломолочним сиром.

Сирі скибочки гарбуза стануть чудовим додатком до салатів. Можна спробувати створити салат з яблуками і гарбузом або салат із гарбуза та беконом. Пекти кекси або яблучно-гарбузовий пиріг також варто розглядати як смачний варіант. Спробуйте додавати гарбуз до панкейків або оладок. Якщо ви любите експерименти, то, можливо, вам сподобається спробувати вісянку з гарбузом. Вам залишається тільки вирушити до магазину та поєднувати гарбуз із нашими рецептами та порадами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *